WETENSWAARDIGHEDEN

Bekijk op deze pagina diverse links met boekentips, blogs en andere informatie rondom het overlijden, afscheid nemen en rouw.

Lezing Manu Keirse.

Klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse uit België gaf ooit een lezing aan de universiteit van Vlaanderen met de titel: Bestaat er een medicijn tegen verdriet?  Beslist het kijken waard: klik op: https://www.youtube.com/watch?v=lb9jN4-s_1w

OPTREDEN BOAMUS OP 31 MAART 2023.

Kanker! Het is doodsoorzaak nummer één! Dus vele mensen krijgen direct, of indirect met deze vreselijke ziekte te maken. Gelukkig zijn de overlevingskansen al veel beter dan enkele jaren geleden. Maar dat wil niet zeggen dat er nog veel geld nodig is voor o.a. onderzoek.  Om geld in te zamelen zijn er tal van initiatieven ontwikkeld. Eén daarvan is Alpe D’Huzes. Dit is een sportief evenement voor onderzoek en verbetering van de kwaliteit van leven voor de mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers fietsend of lopend maximaal zes keer de Alpe d’Huez onder het motto: opgeven is geen optie. Ook in onze regio doen verschillende mensen mee waaronder familieleden van Willem, een man die in augustus 2022 ook de strijd moest opgeven tegen deze vreselijke ziekte. Om mee te doen heeft men een startkapitaal nodig. Daarom organiseert  zijn familie op 31 maart om 20.00 uur in Café Bellevue te Chaam een optreden van de band BAOMUS. De band BAOMES is al meer dan 40 jaar een begrip in onze omgeving en hebben als doel om mensen te vermaken met een lekker muziekje in kroegen en zaaltjes.  Zij spelen o.a. bekende rock hits en alles wat lekker meezingt. Kaartjes voor hun optreden op 31 maart kosten € 10,00 in de voorverkoop. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede aan Alpe d’Huzes.  Wilt u naar deze gezellige avond dan kunt u bij DOODGEWOON kaartjes bestellen door een mailtje te sturen naar: info@doodgewoon-chaam.nl.  Doe dit vóór 29 maart 2023. Natuurlijk mag u ook zelfstandig uw kaartje kopen. Zie voor de verkoopadressen de flyer.

Hieronder treft u wat boeken aan welke u gratis kunt lenen bij de Bibliotheek in Chaam en beslist het lezen waard zijn:

Vingerafdruk van verdriet door Manu Keirse.

Onmisbare steun voor iedereen die met verlies wordt geconfronteerd Vingerafdruk van verdriet is een kostbaar geschenk voor een ander of voor jezelf. Het is een boekje dat je zou moeten geven aan iedereen die een kind, een broer of een zus, de partner, een ouder, een vriend of een droom verliest. Het is niet alleen geschreven voor hen die het zelf moeilijk hebben, maar ook voor familieleden, vrienden en collega’s van wie ze steun verwachten op hun moeilijke reis naar hernieuwd leven. Het is geen boek over dood. Het is een boek over leven, over het emotionele leven van iemand die wordt geconfronteerd met het verlies van een dierbaar iemand. Het is niet bedoeld om in één keer uit te lezen, of om eenmaal te lezen en weg te leggen, maar om telkens weer ter hand te nemen.

Stad vol ballonnen van Femke van der Laan

Al die herinneringen die zo aanwezig zijn dat ze wel zichtbaar moeten zijn. Als een grote ballon die met een touwtje aan mijn pols vastzit. Eentje die ik overal mee naartoe sleep. De stad is vol ballonnen. Met touwtjes vastgemaakt aan polsen.
Femke van der Laan schreef een jaar lang wekelijks in Het Parool over haar leven in de stad na de dood van haar echtgenoot Eberhard, de burgemeester van Amsterdam. Haar columns werden talloze keren gelezen en gedeeld. Stad vol ballonnen is een liefdevolle en ontroerende schets van rouw in het dagelijks leven.

Altijd nooit meer van Loes den Hollander

Gedurende de eerste zes maanden nadat haar man overleed beschreef Loes den Hollander wat haar bezighield om afscheid te kunnen nemen, herinneringen een plek te geven en ruimte te creëren voor de rest van haar leven. Een liefdevol boek over omgaan met het verlies van een dierbare, dat troost kan bieden aan eenieder die met verlies te maken heeft of heeft gehad.

Hieronder treft u boeken die u misschien de moeite waard vindt om aan te schaffen:

Een boek vol hoop van Anna Ruys
Hoe overleef je na het overlijden van je partner? Dat vroeg Anna zich af toen haar geliefde man overleed. Ze zocht in de boekhandel naar verhalen van anderen over hoe zij deze overlevingsklus hadden aangepakt, maar kwam met lege handen thuis. Daarom nam ze wat jaren later het heft in eigen handen en maakte haar eigen ‘survivalgids’. Ze beschrijft de overlevingsverhalen van veertien 50-plussers en dat van zichzelf. Door middel van tips wil Anna nabestaanden helpen om die eerste rouwperiode door te komen. Ze hoopt daarnaast vrienden en familie inzicht te geven in wat hun naaste doormaakt. De verhalen laten zien dat er een ander leven mogelijk is zonder het leven daarvoor te vergeten. Elk verhaal biedt hoop en daarmee is het een boek vól hoop geworden.

Rouw op je dak van Jos Brink

In dit eerlijke boek probeert Jos Brink, pastor en stervensbegeleider, maar ook theatermaker (en dus een 'mensen-mens') geen gemakkelijke antwoorden te geven op alle vragen die je hebt. Wel herkent hij, vanuit zijn lange ervaring, jouw situatie. Hij kan je wellicht richting geven, een beetje sturen, waardoor eenzaamheid weer in tweezaamheid verandert. Dat wat de auteur zelf, en samen met anderen, heeft meegemaakt, vormt de basis van Rouw op je dak, bepaald niet alleen geschreven voor mensen die leven vanuit een religieuze optiek: wie je ook bent, waar je ook bij wilt horen, verdriet is verdriet. Jos Brink legt je in dit boek geen waarheden op, maar probeert met je mee te gaan. Niet om je te dragen, want dat kan niet. Maar misschien kan hij jou wel weer leren lopen...

Wij weduwen zijn een taai volkje van Maya Stomp

Vroeg of laat in ons leven krijgen we allemaal te maken met de dood van een dierbare. Toch weten we niet zoveel over rouwen. Na een paar maanden verwacht men van een nabestaande dat de draad weer wordt opgepakt. Maar hoe doe je dat als je wereld is ingestort en je leven er door het immense verlies totaal anders uitziet? Na de plotselinge dood van haar man ging Maya Stomp op reis in ‘het land van rouw’. Ze beschrijft haar intense ervaringen als weduwe op een scherpzinnige maar ook lichtvoetige manier. Daarnaast komen praktische zaken aan bod, zoals omgaan met feestdagen, stress, werk en opruimen. Maya laat zien hoe ze met vallen en opstaan haar leven opnieuw heeft vormgegeven. Ze biedt daarmee perspectief aan elke rouwende. Wij weduwen zijn een taai volkje biedt steun, herkenning en troost aan iedereen die een groot verlies heeft geleden.

Voor altijd van Stien Verbelen.

‘Ik weet dat Simon dood is. Ik weet dat hij niet meer terugkomt. Ik weet dat ik hem nooit meer ga zien. Ik weet dat al sinds ik hem zag sterven terwijl ik hem vasthield. Maar ik besef het niet altijd. Vaak duw ik dat besef, die gedachte, weg. Omdat het draaglijker is. Omdat ik dan even kan leven. Ademen.’ Wat gebeurt er als de liefde van je leven sterft? Bij Stien Verbelen voelt het alsof iemand de resetknop in haar hersens indrukt. Mensen zeggen haar: ‘Lach! Je zal je beter voelen als je lacht.’ Maar hoe kan je nu lachen als alleen maar emmers verdriet in je schuilen? In Voor altijd giet Stien Verbelen haar rouw in woord en beeld. Een monument voor de liefde die blijft. Met als bijschrift: je mag nooit opgeven.

Na een lang leven samen…van Marjon Weijzen.

‘Tot de dood ons scheidt,’ beloofden jullie elkaar. Maar wat als die dood je dan scheidt, een half leven later? Hoe ga je alleen verder, hoe bouw je na jaren samenleven een eigen identiteit op? Hoe krijg je weer zin in het leven? Riek: ‘Dat ik Wim naar een verzorgingstehuis moest laten gaan, vond ik vreselijk. Een afgang. Dat hij ruim vijf jaar later overleed was een opluchting. Nu, een jaar later, denk ik weer aan de mooie herinneringen samen.’ ‘Na een lang leven samen… Alleen verder’ is een indringende en veelzijdige verhalenbundel over het verliezen van je levenspartner, waarin veel mensen zich zullen herkennen.

Je mag mij altijd bellen van Karin Kuiper

Na de dood van ‘haar betere ik’, haar man en schrijver Karel Glastra van Loon, behoorde Karin plotseling tot dat lastige volkje van weduwen en weduwnaars. Op zijn veel te vroege dood volgde een periode van vallen en opstaan, waarin het verlies als zoutzuur doorvrat. Zonder hulp van anderen redt niemand het, maar toch stond bovenaan haar ergernissenlijst het goedbedoelde zinnetje ‘Je mag mij altijd bellen’. Want hoe welgemeend ook, dit is hulp die je met lege handen achterlaat… Omdat je in je diepste wanhoop niet wilt bellen en niet kúnt bellen, omdat je slechts denkt: nee, het gaat niet! Zij moeten míj bellen! Het duurde honderden dagen, maar uiteindelijk volgde er een periode waarin Karin terugveerde en haar levenslust hervond.

Survivalgids voor weduwen van Marrit van Exel

Jouw stappenplan voor rouwen, leven en weer genieten. Rouwen en leven bestaan naast elkaar. Het stappenplan in dit boek leert je hoe je dat kunt aanpakken. Je hoeft niet eerst ‘uitgerouwd’ te zijn voor je de draad van je leven weer kunt oppakken. Rouw blijft. Herinneringen aan je geliefde gaan nooit weg. Maar je kunt rouw wel integreren in je leven, terwijl je ruimte maakt om verder te gaan. En weer te genieten. Dit boek biedt jou een stappenplan. Met daarin kennis over rouw en hoe je kunt omgaan met je intense emoties. Een stappenplan waarmee je meesterschap ontwikkelt in je nieuwe rol als weduwe, met alles wat daarbij komt kijken. Je activeert je veerkracht en zelfvertrouwen. Je staat open voor wat de toekomst je nog kan en gaat brengen. Het stappenplan is als een kompas dat richting geeft.

Helpen bij verlies en verdriet door Manu Keirse.

Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.